top of page
bookhus 2.png

Har Corona taget alle de gode sommerhuse?



Riv ned og byg nyt!


Covid19-pandemien har sat fut i sommerhusmarkedet, og alle de attraktive huse er revet væk. Så hvad er det bedste at gøre nu, hvis du er på udkig efter en god fritidsbolig?


Læs med om mulighederne i at bygge nyt sommerhus til dig som feriefond, kommune eller organisation. Privatpersoner kan såmænd også godt kigge med!


Skal du overhovedet bygge nyt?

Ja, som det ser ud nu, skal du bygge nyt, hvis du vil maksimere brugen af huset. Der er ikke nok attraktive boliger på markedet, selvom sælgerne efterhånden har lugtet markedsudviklingen.


Der er intet så fantastisk som et gammelt sommerhus i badehotelstil beliggende i klitterne ved Vesterhavet, men skal vi være helt ærlige, så er der langt imellem disse, og de er ikke helt billige heller.

Hvis vi skal se på sagen rent økonomisk, er der mange fordele ved nybyggeri. Du får simpelthen meget for pengene, og du får lige det lejerne vil have. Hvis du vil bygge selv og klare hele processen selv, kan du såmænd bygge et rigtig fedt hus for under 1 million kr. Det er ikke alle der har den mulighed og overskud, så herunder kommer et par tips til dig, der gerne vil have lidt hjælp:


Begræns valgmulighederne

Der er mange overvejelser, når man skal bygge nyt hus. Det kan hurtigt tage pusten fra selv den bedste. Men, hvis du sætter det enkelt op, kan du reducere bekymringer, arbejdstid og uoverskuelighed betydeligt. Du kan såmænd lade et professionelt byggefirma klare hele processen fra start til slut. Og så skal du kun finde en grund.


Vi anbefaler dog, i forbindelse med at bygge udlejningshuse, at du orienterer dig om, hvad der hitter bedst hos lejerne. Så får du det økonomisk mest rentable resultat.

En måde man kan skubbe processen hurtigt fremad, er at give sig selv tre valgmuligheder hver gang en ny beslutning skal tages. F.eks. kan man starte med at vælge mellem romantisk, klassisk eller moderne hus.

Bum, så er man så langt. Og stilen af huset udad til afgør inventaret, så hvis du vælger et klassisk hus, vælg derefter mellem 3 forskellige køkkener i klassisk stil, Bum. (Byggefirmaerne har i øvrigt indretningskonsulenter, der også kan klare denne del for dig).





Hvilke huse hitter hos lejerne?

Både romantiske, klassiske og moderne huse hitter hos lejerne, med en lille overvægt mod det romantiske. Trenden for tiden er dog at bringe naturen tættere på sig og ind i boligerne, så moderne huse med store vinduespartier, der kan åbne op (så ude og inde smelter sammen) er i stærk vækst.



Det kan selvfølgelig også skabes i et romantisk hus, men vigtigst er at tænke naturen ind i både beliggenhed, materialevalg og billedmateriale, hvis du skal markedsføre huset til lejere.

Glæden ved naturen afspejles også i fx udendørsbruser og brændeovn. To nærmest uundværlige ting for lejerne. Vildmarksbad, shelters og bålpladser er selvfølgelig også et kæmpe plus for det segment.


Indendørs hitter antallet af sovepladser, køkken-alrum, spa, sauna eller karbad samt aktivitetsrum, der udvider mulighederne i ydersæsonen og på regnvejrsdage.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed OG formål


Nummer 1 er dog altid og selvfølgelig beliggenhed. Beliggenheden afhænger dog også af, hvad formålet er med huset. Når du er privatperson, er det jo individuelt, om du f.eks. er til strand- eller skovtur, men som udlejningshus med en bredere målgruppe, er det godt at tænke flere parametre ind.


Før du forelsker dig i en beliggenhed, så tjek med lokalplanen og kommune, om der skulle være særlige regler og servitutter for grunden, der kan spænde ben for dit projekt.


Huse i første række mod vandet er fx oftest underlagt en byggelinje ud mod vandet, der ikke kan overskrides. Og nogle grunde har begrænset byggeprocent at gøre godt med.


Områder, der har adgang til strand, hitter bedst, men dog i kombination med andre muligheder for aktiviteter. Så vælg ikke en grund, der har for begrænsede muligheder. Medmindre den ligger helt unikt altså. Det giver jo sig selv.


De aktiviteter, der hitter, er først om fremmest naturen; strand, klitter, skov, hede. Dernæst nærmeste by, gerne mindre havneby og dernæst de større trækplastre som fx Legoland og andre forlystelser og sommerparker. Nem infrastruktur til nærliggende seværdigheder udvider selvfølgelig målgruppen af lejere.


Størrelsen betyder noget

De fleste steder må du bygge 15% af grundens størrelse med 5 meter til skel og ikke højere end 5m, men husk at tjekke servitutter, lokalplan, og evt. booke et møde med kommunen, da det kan variere.


Alle informationer kan findes online på https://www.tinglysning.dk/ og på kommunes hjemmeside.


Er det begrænset, hvor mange kvadratmeter du må bygge (typisk en begrænsning fra lokalplanen), skal du overveje husets grundplan for at få flest reelle indvendige kvadratmeter.


Undgå f.eks. lange fordelingsgange og overvej et layout, hvor nogle af værelserne har direkte adgang til stuen. En anden pladsbesparende ide er at have bryggers i forlængelse af et badeværelse, eller badeværelse i forlængelse af soveværelse. Det sparer gangplads. Se eksempel her


Er husets designet med mange kroge, der giver en længere ydervæg, tager det også plads fra de indvendige kvadratmeter. Man skal regne med at for hver 3.75 m2 ydervæg forsvinder 1 m2 indvendig plads. På et hus på 100 m2 kan det hurtigt betyde 5-6 m2.


I sidste ende er det jo et spørgsmål om at finde en god balance mellem størrelse, funktionalitet og hygge.


Nedrivning og byggeproces

Når du har fundet beliggenheden, skal du vælge byggefirma. Og puha, der er mange! De fleste tager gerne et uforpligtigende møde på din grund. Igen – vælg tre firmaer. Tjek dem på Google eller trustpilot for referencer og anbefalinger, og selvfølgelig hvilke huse, du finder attraktive. Mød dem og vurdér hvilke, der giver dig de bedste råd og den bedste fornemmelse.

Firmaet sørger for at en landmåler kommer ud på grunden. Opmålingen, lokalplan og eventuelle servitutter afgør de muligheder, du har på grunden. Byggefirmaet laver desuden en miljøscreening af det gamle hus, der afgør, hvordan det skal rives ned og bortskaffes miljørigtigt.

I byggeprocessen kan du som ekstra sikkerhed vælge at hyre en ekstern byggeleder, der overser byggeriet. De byggefirmaer, vi har snakket med, siger dog, at det er et fåtal, der vælger denne løsning. De har deres egne erfarne byggeledere og teams på projekterne, og årelang erfaring i at bygge op mod 200 huse om året!

Derudover kan man forhandle sig til, hvordan betalingen skal falde. Nogle firmaer kører med betaling ved aflevering af huset, nogle kører med ratebetaling. Ved ratebetaling kan du vælge at holde sidste betaling tilbage til, at huset er afleveret i god stand og gennemgået af byggesagkyndig.

Byggefirmaerne har dog garanti på skjulte fejl og mangler fra 10 og helt op til 30 år alt efter firmaet og hustype, så du er alt i alt godt stillet ved at vælge et byggefirma til at klare processen for dig.

Standardhus eller arkitekttegnet

Flere byggefirmaer tilbyder, at en arkitekt kan designe huset for jer. Det kan lyde dyrt, men vores erfaring er, at man får rigtigt meget for pengene.


Ikke mindst får du et sommerhus, der passer perfekt til grunden. Det kan være svært at få et standardhus til at passe med både lokalplan, byggelinjer, naboskel, udsigt og solens bane, så man har både morgen- og aftenterrasse. Vælger du samme materialer som firmaets typehuse, er kvadratmeterprisen typisk den samme.


Der findes også flere online designsystemer, hvor du selv kan tegne og designe huse. Det kan være en hjælp for at visualisere drømmehuset og en samtidig en god måde at formidle til en arkitekt.


Et system, vi kan anbefale og har haft stor fornøjelse af at bruge er https://planner5d.com/. Her kan man indrette hele huset, og tjekke om arkitektens forslag fungerer i virkeligheden.


Et sommerhus designet både i 2d og 3D.



I øvrigt er der meget inspiration at hente på danske boligarkitekters hjemmeside.



Husk til slut, at et udlejningshus kræver solide og rengøringsvenlige materialer, da der vil være mere slid end ved privatbrug. Det gælder især køkkenelementer, bordplader og gulvet skal kunne klare fest og glade dage.


God fornøjelse med byggeriet.

58 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page